Ana içeriğe atla

Kara Mamba

 Bildiklerinizin çok ötesinde, işte karşınızda muhteşem Kara Mamba Yılanı!




Kara Mamba Nedir? 

Kara mambalar, açık gri - siyahımsı renkte saldırgan yılanlardır. Anavatanları Afrika'dır. Bu hayvanlara "kara" denmesinin nedeni, derilerinin değil, ağızlarının simsiyah olmasıdır. Erişkinleri 2,5 metreye ulaşabilen bu yılanlar, dünyanın  2. en uzun zehirli yılanlarıdır, yavruları bile 30-60 cm uzunluğunda olabilir. Ayrıca karada yaşayan en hızlı yılanlar kara mambalardır.  Çok iyi tırmanırlar, bu yüzden ağaç tepelerinde bile gezinip avlanabilirler. Dişi kara mambalar yılda yaklaşık 9 ila 14 yumurta bırakabilirler.

Nasıl Avlanırlar? Ne Avlarlar?

Gece-gündüz aktif olan bu yılanların zehri çok etkilidir, öyle ki ölüm oranı %100 olan tek yılanlardır. Kafa ve vücuda saldırırlar. Zehirleri sinir sistemini ve kasları felç edip solunumu durdurur, kurbanlar yaklaşık 20 dakika içinde ölür. Acilen panzehirle tedavi edilmesi gerekir, yoksa ölüm kesindir. 10-20 miligramlık bir doz, insanı kolaylıkla öldürebilir. Genellikle fare, tavşan gibi küçük kemirgenleri ve kuşları avlarlar. Avlarını ısırıp geri çekilir, ölmesini beklerler (kuşlar istisnadır, onlar uçup gitmesin diye bırakmazlar). Av ölünce bütün bir şekilde yutarlar.





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemane Balığı

     Bu ismi daha önce duymuş muydunuz? Cevabınız hayır ise tanıştıralım, karşınızda Kemane Balığı! Nedir Bu "Kemane"? İşte vatoz tipli insan yüzlü tuhaf balık, kemane balığı. Evet düşündüğünüz üzere bu da bir çeşit vatoz. Diğer vatozlardan farkı, sivri bir kafaya sahip olması ve kanatlarıyla değil kuyruğuyla yüzmesi, bu yönleriyle köpekbalıklarına da benziyor, değil mi? Son zamanlarda Türkiye'de sıkça rastlanan bu balığın nesli tehlike altında. Balıkçıların ağlarına takılıyor ve parçalıyor, piyasa değeri de yok. Tehlikeli görünse de insanlara bir zararı dokunmayan, kendi halinde bir tür. Dişiler yılda yaklaşık 4-10 yavru bırakabiliyor. Yetişkinlerin boyları 1-2 metreyi buluyor. Nasıl Avlanır? Kemane balıkları, yüzeyde gezen başta yengeç olmak üzere kabukluları, yumuşakçaları ve küçük balıkları yerler.

Sapan Köpekbalığı

  Kendi kadar kuyruğu ile alışılmadık görünüşlü, gizemli ve güzel bir tür... Sapan Köpekbalığı Nedir? Bu türün en karakteristik özelliği resimde de gördüğünüz üzere upuzun kuyruğu. Bilim insanları bu kuyrukla hafif darbeler vurarak avını sersemlettiğini gözlemlemiş. bu köpekbalıkları  dünyanın tüm ılıman ve tropikal okyanuslarında bulunur. Boyları 6 metreyi bulabilir. Ne Avlarlar? Sapan köpek balıkları çoğunlukla uskumru, mavi balık, ringa balığı, iğne balığı, genç orkinos ve kalamar gibi türlerle beslenirler.

Axolotl

 Sanırım bu hayatımda gördüğüm en sevimli tatlı su semenderi!  Şu surata bak! Axolotl Nedir? Axolotl, Kaplan Semenderi sınıfında incelenen bir Meksika Semenderi  türü dür. Boyları yaklaşık 22-23 cm olan bu türü diğer semenderlerden ayıran en önemli özellik, larvalarının diğer semenderler gibi başkalaşım geçirmemesidir. Bu nedenle yetişkinleri karaya çıkmak yerine başkalaşım geçirmeden suyun içinde yaşamaya devam eder. Eğer başkalaşım geçirselerdi, normal semenderler gibi kuyruklarındaki yassı yüzgeçler kaybolur ve pembe tüllü solungaçları yerlerini bir çift akciğere bırakırdı. Axolotlların belki de en ilgi çekici özelliği ise vücutlarının bazı bölümlerini ve uzuvlarını yenileyebilmeleri! Kolay üretildikleri ve uzuvlarını yenileme yeteneğine sahip oldukları için bilimsel araştırmalarda sıkça kullanılıyorlar. Ayrıca bu sevimli canlılar akvaryumlarda evcil hayvan olarak da beslenebiliyor.  Ne Avlarlar? Tatlı su yumuşakçalarını, kabukluları, böcek larvalarını, bazı küçük balıkları ve hatta