Ana içeriğe atla

Axolotl

 Sanırım bu hayatımda gördüğüm en sevimli tatlı su semenderi! Şu surata bak!



Axolotl Nedir?

Axolotl, Kaplan Semenderi sınıfında incelenen bir Meksika Semenderi türüdür. Boyları yaklaşık 22-23 cm olan bu türü diğer semenderlerden ayıran en önemli özellik, larvalarının diğer semenderler gibi başkalaşım geçirmemesidir. Bu nedenle yetişkinleri karaya çıkmak yerine başkalaşım geçirmeden suyun içinde yaşamaya devam eder. Eğer başkalaşım geçirselerdi, normal semenderler gibi kuyruklarındaki yassı yüzgeçler kaybolur ve pembe tüllü solungaçları yerlerini bir çift akciğere bırakırdı. Axolotlların belki de en ilgi çekici özelliği ise vücutlarının bazı bölümlerini ve uzuvlarını yenileyebilmeleri! Kolay üretildikleri ve uzuvlarını yenileme yeteneğine sahip oldukları için bilimsel araştırmalarda sıkça kullanılıyorlar. Ayrıca bu sevimli canlılar akvaryumlarda evcil hayvan olarak da beslenebiliyor.

 Ne Avlarlar?

Tatlı su yumuşakçalarını, kabukluları, böcek larvalarını, bazı küçük balıkları ve hatta kendi küçük kardeşlerini bile yiyebilirler!













Yorumlar


  1. Ayrı eve çıkınca 100%100 bu tatlıdan alıcam🥰🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar benim bir Axolotl olmadığım için şanslı. Onu emükliyebilirdim. 😅😅

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemane Balığı

     Bu ismi daha önce duymuş muydunuz? Cevabınız hayır ise tanıştıralım, karşınızda Kemane Balığı! Nedir Bu "Kemane"? İşte vatoz tipli insan yüzlü tuhaf balık, kemane balığı. Evet düşündüğünüz üzere bu da bir çeşit vatoz. Diğer vatozlardan farkı, sivri bir kafaya sahip olması ve kanatlarıyla değil kuyruğuyla yüzmesi, bu yönleriyle köpekbalıklarına da benziyor, değil mi? Son zamanlarda Türkiye'de sıkça rastlanan bu balığın nesli tehlike altında. Balıkçıların ağlarına takılıyor ve parçalıyor, piyasa değeri de yok. Tehlikeli görünse de insanlara bir zararı dokunmayan, kendi halinde bir tür. Dişiler yılda yaklaşık 4-10 yavru bırakabiliyor. Yetişkinlerin boyları 1-2 metreyi buluyor. Nasıl Avlanır? Kemane balıkları, yüzeyde gezen başta yengeç olmak üzere kabukluları, yumuşakçaları ve küçük balıkları yerler.

Sapan Köpekbalığı

  Kendi kadar kuyruğu ile alışılmadık görünüşlü, gizemli ve güzel bir tür... Sapan Köpekbalığı Nedir? Bu türün en karakteristik özelliği resimde de gördüğünüz üzere upuzun kuyruğu. Bilim insanları bu kuyrukla hafif darbeler vurarak avını sersemlettiğini gözlemlemiş. bu köpekbalıkları  dünyanın tüm ılıman ve tropikal okyanuslarında bulunur. Boyları 6 metreyi bulabilir. Ne Avlarlar? Sapan köpek balıkları çoğunlukla uskumru, mavi balık, ringa balığı, iğne balığı, genç orkinos ve kalamar gibi türlerle beslenirler.

Bombus Arısı

  Tüylerle kaplı yusyuvarlak sempatik bir arı: Bombus! Kim Bu Ponpon?  Ülkemizde sık rastlanan ve daha çok bal değil tozlaşma için üretilen bu sevimli arı, agresif bir hayvan değildir, ancak iğneleri tırtıklı yapıda olduğu için defalarca sokup çıkarabilirler. Normal arıların ısırıkları kaşıntı ve şişlik gibi olurken bu arılar soktuğunda kaşınan yerler kaşınmayı bırakıp çok ağrıyabilir, ama bunu sadece kendilerini ya da kovanlarını tehlikede hissederlerse yaparlar. Bombus arılarının sadece dişileri iğne bulundurur.  Bu türün  yaptığı bal diğer bal arılarının yaptıklarına göre daha şekerlidir. Bunun nedeni, tüylerinden dolayı daha fazla polen taşımalarıdır. Ayrıca bombus arıları ballarını petek şeklinde değil, düzensiz balmumu kürelerin içinde saklarlar. Bu arıların şimdiye kadar yaklaşık olarak 250 türü keşfedilmiştir.