Ana içeriğe atla

Kediler: Kedi Mitleri

 Ah, bu mitler, efsaneler... Kedilerin hayatlarını kararttık bu batıl ve yanlış inanışlarla. İşte onlardan birkaçı.




1) Kediler Sütü Sever 

Eski zamanlarda mandıra çiftçileri, kedilere çiftlikteki fare ve haşereleri avladıkları için süt dolu çanaklar bırakarak minnetlerini gösterirlerdi, kediler de aç, bu sütü içerlerdi tabii. Bu inanış günümüze kadar sürdü. Her ne kadar kediler bu hediyeyi kabul etseler de evcil değillerdi, çiftçiler onlara bakmazdı. Anne sütü kediler için iyi olsa da inek sütü aslında midelerini bozar, ishal olmalarına ya da kusmalarına sebep olurdu, ancak çiftçiler bunu fark etmezlerdi. Siz siz olun yine de kedilere inek sütü vermeyin.



2) Kediler Her Zaman Dört Ayak Üzerine Düşer

Dıııt. Yanlış. Esnek omurga ve kemikleri sayesinde kendilerini havada düzeltip bacaklarını paraşüt şeklinde yayarak düşüşlerini yavaşlatırlar, ancak bunu yapmaları zaman alır. Yapılan araştırmalara göre 7 kat ve üzerinden düşen kediler 3. kat civarından düşen kedilere nazaran daha az hasar alırlar. Yine de düşmek kötü bir şey ve pek çok kedi kurtulamıyor. :(



3) Merak Kediyi Öldürür

Kediler kâşif ve meraklı hayvanlardır, her yeni kokuyu, nesneyi inceler ve tartarlar. Zamanlarının çoğunu deliklerde keşif yaparak geçirirler. Ama meraklı olmaları dikkatli olmadıkları anlamına gelmez. Kediler bir nesneyi merak ettiklerinde ya da o nesneden tedirgin olduklarında (örneğin evinizde yerde duran kumanda) onu bir süre izler, tetikte kalır ve patisiyle dürter.



4) Kediler Sudan Nefret Eder

Her kedi sudan nefret etmez, sadece kendi iradeleriyle girmek isterler, yanlış anlamayın kediniz tıpış tıpış gidip banyoya girmez ya da sizinle birlikte köpek gibi havuza atlayıp yüzmez. Çünkü su hem alt kem üst kürklerine nüfuz eder ve yalanarak temizlenmeleri saatler sürer, bu süre içerisinde üşütüp hasta olma ihtimalleri de artar. Islak pisicik. Tüm kediler yüzme bilir ancak çoğu tercih etmez, birkaç tür hariç. Mesela Van kedileri yüzmeyi çok severler, çünkü alt kürkleri yoktur ve üst kürkü suya dayanıklı bir yapıdadır.



5) Kediler Bıyıklarının Geçtiği Her Yerden Geçebilir

Evet, bu da yanlış. Kediler sürekli bir yerlere sıkışır, borular, yarıklar, delikler...Ne de olsa sırf kedinin iştahı arttı diye bıyıkları uzamaz. ;)


Ayrıca arkadaşım @Electrify ın bloğunu da ziyaret edebilirsiniz. Teknoloji hakkında eğlenceli makaleler yazıyor!


Kaynakça: National Geographic Kedileri Anlama Klavuzu





Yorumlar

  1. Tam da aklımda kediler varken senden kedi yayını gelmesi...
    🤯

    YanıtlaSil
  2. çok tatlı _ _
    ()
    \___/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemane Balığı

     Bu ismi daha önce duymuş muydunuz? Cevabınız hayır ise tanıştıralım, karşınızda Kemane Balığı! Nedir Bu "Kemane"? İşte vatoz tipli insan yüzlü tuhaf balık, kemane balığı. Evet düşündüğünüz üzere bu da bir çeşit vatoz. Diğer vatozlardan farkı, sivri bir kafaya sahip olması ve kanatlarıyla değil kuyruğuyla yüzmesi, bu yönleriyle köpekbalıklarına da benziyor, değil mi? Son zamanlarda Türkiye'de sıkça rastlanan bu balığın nesli tehlike altında. Balıkçıların ağlarına takılıyor ve parçalıyor, piyasa değeri de yok. Tehlikeli görünse de insanlara bir zararı dokunmayan, kendi halinde bir tür. Dişiler yılda yaklaşık 4-10 yavru bırakabiliyor. Yetişkinlerin boyları 1-2 metreyi buluyor. Nasıl Avlanır? Kemane balıkları, yüzeyde gezen başta yengeç olmak üzere kabukluları, yumuşakçaları ve küçük balıkları yerler.

Sapan Köpekbalığı

  Kendi kadar kuyruğu ile alışılmadık görünüşlü, gizemli ve güzel bir tür... Sapan Köpekbalığı Nedir? Bu türün en karakteristik özelliği resimde de gördüğünüz üzere upuzun kuyruğu. Bilim insanları bu kuyrukla hafif darbeler vurarak avını sersemlettiğini gözlemlemiş. bu köpekbalıkları  dünyanın tüm ılıman ve tropikal okyanuslarında bulunur. Boyları 6 metreyi bulabilir. Ne Avlarlar? Sapan köpek balıkları çoğunlukla uskumru, mavi balık, ringa balığı, iğne balığı, genç orkinos ve kalamar gibi türlerle beslenirler.

Bombus Arısı

  Tüylerle kaplı yusyuvarlak sempatik bir arı: Bombus! Kim Bu Ponpon?  Ülkemizde sık rastlanan ve daha çok bal değil tozlaşma için üretilen bu sevimli arı, agresif bir hayvan değildir, ancak iğneleri tırtıklı yapıda olduğu için defalarca sokup çıkarabilirler. Normal arıların ısırıkları kaşıntı ve şişlik gibi olurken bu arılar soktuğunda kaşınan yerler kaşınmayı bırakıp çok ağrıyabilir, ama bunu sadece kendilerini ya da kovanlarını tehlikede hissederlerse yaparlar. Bombus arılarının sadece dişileri iğne bulundurur.  Bu türün  yaptığı bal diğer bal arılarının yaptıklarına göre daha şekerlidir. Bunun nedeni, tüylerinden dolayı daha fazla polen taşımalarıdır. Ayrıca bombus arıları ballarını petek şeklinde değil, düzensiz balmumu kürelerin içinde saklarlar. Bu arıların şimdiye kadar yaklaşık olarak 250 türü keşfedilmiştir.