Ana içeriğe atla

Ebabil

 Ebabiller harika kuşlardır, bu yayınımı da onlara adadım!




Ebabil Nedir? 

Ebabilleri mutlaka duymuşsunuzdur, İslam dininde Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinirler. Bu ilginç ve güzel kuşun nesli maalesef tehlikede... Ebabil, sağangiller familyasının bir üyesi olup, kum kırlangıcıyla çok sık karıştırılır. Ebabiller, grimsi sırtları, kanatları, kuyrukları, ak göğüs ve boyunları, küçük siyah gagaları ile smokin giymiş gibi duran sevimli kuşlardır. Yetişkin ebabiller yaklaşık 15-16 cm uzunluktadırlar.

Ebabiller, yaşamlarının yüzde 90'ını havada geçirirler. Bu yüzden ayakları iyice güçsüzleşmiştir, ayakları üzerinde bırakın yürümeyi dik duramazlar bile. Eğer yere iner ya da düşerlerse tamamen savunmasız hale gelirler, kanatlarının yapısı yerden havalanmalarını engeller. Eğer bu durumda bir ebabil bulursanız yavru ya da yaralı olup olmadığını kontrol edin. Yaralı ya da yavru ise en yakın veterinere gidin, gerekeni yapacaklardır. Kuş YETİŞKİN ve SAĞLIKLI ise gerekli önlemleri alıp kuşu yüksek bir yerden salın.




Yorumlar

  1. acaba hiç ebabil beslediniz mi bu kunuyu iyi biliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dostum, yaşadığım yerde Ebabil yuvaları var, geçen ilkbahar yuvadan uçma döneminde bulmuştuk bir yavru. Bir hafta kadar besleyip kendine getirdik, sonra da uçurduk! Bu yayının fotoğrafını da onu bulduğum yerde ben çekmiştim.😊

      Sil
  2. Ellerimle beslemişliğim var😍

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemane Balığı

     Bu ismi daha önce duymuş muydunuz? Cevabınız hayır ise tanıştıralım, karşınızda Kemane Balığı! Nedir Bu "Kemane"? İşte vatoz tipli insan yüzlü tuhaf balık, kemane balığı. Evet düşündüğünüz üzere bu da bir çeşit vatoz. Diğer vatozlardan farkı, sivri bir kafaya sahip olması ve kanatlarıyla değil kuyruğuyla yüzmesi, bu yönleriyle köpekbalıklarına da benziyor, değil mi? Son zamanlarda Türkiye'de sıkça rastlanan bu balığın nesli tehlike altında. Balıkçıların ağlarına takılıyor ve parçalıyor, piyasa değeri de yok. Tehlikeli görünse de insanlara bir zararı dokunmayan, kendi halinde bir tür. Dişiler yılda yaklaşık 4-10 yavru bırakabiliyor. Yetişkinlerin boyları 1-2 metreyi buluyor. Nasıl Avlanır? Kemane balıkları, yüzeyde gezen başta yengeç olmak üzere kabukluları, yumuşakçaları ve küçük balıkları yerler.

Sapan Köpekbalığı

  Kendi kadar kuyruğu ile alışılmadık görünüşlü, gizemli ve güzel bir tür... Sapan Köpekbalığı Nedir? Bu türün en karakteristik özelliği resimde de gördüğünüz üzere upuzun kuyruğu. Bilim insanları bu kuyrukla hafif darbeler vurarak avını sersemlettiğini gözlemlemiş. bu köpekbalıkları  dünyanın tüm ılıman ve tropikal okyanuslarında bulunur. Boyları 6 metreyi bulabilir. Ne Avlarlar? Sapan köpek balıkları çoğunlukla uskumru, mavi balık, ringa balığı, iğne balığı, genç orkinos ve kalamar gibi türlerle beslenirler.

Axolotl

 Sanırım bu hayatımda gördüğüm en sevimli tatlı su semenderi!  Şu surata bak! Axolotl Nedir? Axolotl, Kaplan Semenderi sınıfında incelenen bir Meksika Semenderi  türü dür. Boyları yaklaşık 22-23 cm olan bu türü diğer semenderlerden ayıran en önemli özellik, larvalarının diğer semenderler gibi başkalaşım geçirmemesidir. Bu nedenle yetişkinleri karaya çıkmak yerine başkalaşım geçirmeden suyun içinde yaşamaya devam eder. Eğer başkalaşım geçirselerdi, normal semenderler gibi kuyruklarındaki yassı yüzgeçler kaybolur ve pembe tüllü solungaçları yerlerini bir çift akciğere bırakırdı. Axolotlların belki de en ilgi çekici özelliği ise vücutlarının bazı bölümlerini ve uzuvlarını yenileyebilmeleri! Kolay üretildikleri ve uzuvlarını yenileme yeteneğine sahip oldukları için bilimsel araştırmalarda sıkça kullanılıyorlar. Ayrıca bu sevimli canlılar akvaryumlarda evcil hayvan olarak da beslenebiliyor.  Ne Avlarlar? Tatlı su yumuşakçalarını, kabukluları, böcek larvalarını, bazı küçük balıkları ve hatta